Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A 78000 Banja Luka
Pon - Pet : 8-18h Nedjeljom ne radimo

Služba za bolesti zuba i endodonciju

General Information
Our doctors
Working Schedule

Zubni karijes je najrasprostranjenija hronična bolest današnjice. Služba za bolesti zuba i endodonciju pruža usluge iz oblasti konzervativne stomatologije i endodoncije koristeći kvalitetne estetske materijale za zubne ispune , savremenu opremu i tehnike. Naš visoko obrazovan i stručan tim koji je sastavljen od iskusnih specijalista bolesti zuba i endodoncije, sa višedecencijskim iskustvom u kliničkom radu, je zasigurno spreman da odgovori na sve zahtjeve pacijenata i savremenih protokola liječenja.

Konzervativna stomatologija je grana stomatologije koja obuhvata dijagnostiku i terapiju bolesti zuba. Plombiranje karijesom zahvaćenih zuba radimo svim vrstama ispuna (amalgam, glasjonomer cement, kompoziti). Kompozitni materijali su u prednosti, jer se sa zuba otklanja manje zubne supstance u odnosu na to kada se postavljaju amalgamski ispuni. U radu koristimo najnovije generacije kompozitnih materijala (nanokompozitni materijali, 4. i 5. generacija) ,širokog spektra boja, koje su riješile  pitanje izdržljivosti pod pritiskom, tako da predstavljaju materijal koji u potpunosti ispunjava sve zahtjeve moderne stomatologije

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem zuba. Zajedno sa endodoncijom (liječenje zubnog živca) konzervativna stomatologija čini cjelinu kojom se stomatolozi najviše bave u svakodnevnoj praksi. Krajnji cilj konzervativne stomatologije i endodoncije jeste nadoknada i rehabilitacija tvrdih i mekih zubnih tkiva konzervativnim putem (tj. bez hirurških ili protetskih intervencija), te vraćanje zuba u funkciju. Služba za bolesti zuba i endodonciju pruža najsavremenije usluge iz oblasti endodontske terapije.

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem patoloških procesa na pulpi zuba (živcu). Procesi mogu biti akutnog i hroničnog karaktera i ako se ne liječe, dovode do promjena na vrhu korijena  zuba (granulomi, ciste). Endodontski tretman se obavlja uz anesteziju bez bolova i neprijatnosti, a zahvaljujući ovom tretmanu zub ostaje u vilici tj. zubu se vraća funkcija i postiže dugoročno očuvanje zuba. Endodontskom terapijom pristupa se kanalu korijena zuba, mehanički obrađuje kanal, steriliše i na kraju definitivno ispunjava. U našoj Službi vršimo obradu kanala najsavremenijim mašinskim nikl-titanijumskim iglama, tako da ni teško prohodni kanali za nas ne predstavljaju izazov. Po završenom endodontskom tretmanu zub je spreman za dalju restauraciju (kompozitnom plombom ili protetskim radom).

Stručnost, strpljivost, posvećenost, prijateljska komunikacija i  dostupnost su vrijednosti kojima naši profesori,docenti i magistri, specijalisti bolesti zuba, opravdavaju povjerenje svojih pacijenata.

U okviru svakodnevnog rada Služba za bolesti zuba i endodonciju pruža i usluge pripreme zuba za hirurške zahvate i protetske nadoknade, a iz oblasti estetske stomatologije i usluge izrade kompozitnih faseta. Fasete, ili ljuspice, su tanki kompozitni oblici koji se lijepe na površinu zuba. Razlika između keramičke krune i fasete je ta što se kod fasete brusi samo prednja površina zuba.

Usluge:

– Liječenje karijesa i zbrinjavanje estetskim ispunima

-Liječenje upale zuba– pulpitis

-Liječenje infekcije zuba- gangrena zuba

-Liječenje infekcije kosti oko vrha zuba –  periodontitis

Odgovorni nastavnici:
– Doc. dr Aleksandra Đeri, specijalista bolesti zuba i endodoncije
– Doc. dr Radmila Arbutina, specijalista bolesti zuba i endodoncije
– Doc. dr Ognjenka Janković, specijalista bolesti zuba i endodoncije
– Doc. dr Nataša Knežević, specijalista bolesti zuba i endodoncije
– Doc. dr Irena Radman Kuzmanović, specijalista bolesti zuba i endodoncije
– Mr sc. dr stom. Renata Josipović, specijalista bolesti zuba i endodoncije
Konsultant: Prof. dr Slavoljub Živković, Stomatološki fakultet Beograd